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Alimentazione, nutrizione e sicurezza degli alimenti

Alimentazione, nutrizione e sicurezza degli alimenti

La via alimentare è tra le principali modalità di esposizione ai pericoli chimici e microbiologici in grado di produrre effetti di salute nell'uomo e nelle popolazioni animali. La dimensione globale dell'industria alimentare, i suoi volumi produttivi, le tecnologie di trasformazione delle materie prime e le connessioni con le problematiche ambientali, espongono la filiera alimentare a rischi capaci di riverberarsi sulla sicurezza degli alimenti. La via alimentare è anche la modalità attraverso cui assumiamo i nutrienti per la nostra vita e il nostro benessere. Secondo l’Organizzazione Mondiale della Sanità (OMS), 1/3 delle malattie cardiovascolari e tumorali è prevenibile grazie a una corretta alimentazione e 600 milioni di persone si ammalano ogni anno, nel Mondo, a causa del cibo non sicuro.

Integrare tutte le dimensioni della relazione alimento/salute sull'intera filiera, dalla produzione al consumo, è il principio ispiratore della politica europea e l'approccio che l'Istituto Superiore di Sanità (ISS) declina in modo unitario e interdisciplinare negli ambiti della sicurezza alimentare, delle malattie a trasmissione alimentare (MTA), delle patologie a base nutrizionale e della prevenzione delle malattie cronico-degenerative.

La ricerca dell'ISS produce conoscenze che informano le azioni di sanità pubblica in merito alla sicurezza chimica e microbiologica degli alimenti, prevenzione e controllo delle zoonosi e MTA, rischi tossicologici emergenti (interferenti endocrini, nanotecnologie), stili alimentari che promuovono la salute, come la dieta Mediterranea, celiachia, allergie ed intolleranze alimentari, strategie nutrizionali per prevenire obesità e malattie croniche non trasmissibili.

L'ISS ospita Laboratori di riferimento nazionali ed europei con funzioni di coordinamento in numerosi settori della sicurezza alimentare, svolge attività di formazione, consulenza e valutazione del rischio a supporto del Servizio sanitario nazionale (SSN) e partecipa con i suoi esperti a numerosi organismi nazionali e internazionali quali European Food Safety Authority (EFSA), European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Codex Alimentarius, Comitato Europeo di Normazione (CEN).


null Sostanze con attività endocrina nei mangimi

Le sostanze con attività endocrina presenti nei mangimi possono costituire un rischio diretto per la salute degli animali, un fattore importante di esposizione dei consumatori, particolarmente per fasce vulnerabili come l’infanzia, nonché di esposizione ambientale attraverso i reflui zootecnici. Si tratta, pertanto, di un problema di rilievo nel nuovo approccio 'One Health' che integra qualità ambientale, salute animale, sicurezza dei prodotti alimentari e salute umana.


Nell’ambito dell’European Food Safety Authority il problema è considerato da due panel:

  • Panel on contaminants in the food chain (CONTAM) per le sostanze indesiderate, in gran parte di origine ambientale, quali contaminanti persistenti e micotossine.
  • Panel on additives and products or substances used in animal feed (FEEDAP) per le sostanze aggiunte intenzionalmente nei mangimi per i loro effetti zootecnici o nutrizionali, ma di cui vanno valutati i rischi in rapporto ai benefici, quali ad esempio taluni elementi in traccia.

Opinion of the FEEDAP Panel on Safety and efficacy of 25-hydroxycholecalciferol as a feed additive for poultry and pigs. Adopted on 05/02/2009.

Advice of the Scientific Panel CONTAM related to relevant chemical compounds in the group of brominated flame retardants for monitoring in feed and food

FEEDAP Opinion on Safety and efficacy of chromium methionine (Availa®Cr) as feed additive for all species

Opinion of the FEEDAP Panel on the evaluation of safety and efficacy of “Hy•D” (calcifediol), based on 25-hydroxylcholecalciferol/25-hydroxy-pre-cholecalciferol, as feed additive in accordance with Council Directive 70/524/EEC.

Opinion Of The Scientific Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the Commission related to camphechlor as undesirable substance in animal feed

Scientific Opinion on the safety of hemp (Cannabis genus) for use as animal feed

Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain on chlordane as undesirable substance in animal feed

Scientific Opinion on the safety and efficacy of vitamin D3 (cholecalciferol) as a feed additive
Opinion of the Scientific Panel CONTAM related to DDT as an undesirable substance in animal feed

Results of the monitoring of dioxin levels in food and feed

Opinion by the Panel CONTAM on the risk to public health related to the presence of high levels of dioxins and dioxin-like PCBs in liver from sheep and deer

Opinion of the CONTAM Panel related to Endosulfan as undesirable substance in animal feed

Opinion of the Scientific Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the Commission related to gamma-hch and other hexachlorocyclohexanes as undesirable substances in animal feed

Opinion Of The Scientific Panel on Contaminants in the Food Chain on Glucosinolates as undesirable substances in animal feed - Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain

Opinion of the Scientific Panel CONTAM related heptachlor as an undesirable substance in animal feed

Opinion of the Scientific Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the Commission related to hexachlorobenzene as undesirable substance in animal feed

Opinion of the FEEDAP Panel on the use of iodine in feedingstuffs

Scientific Opinion on the safety and efficacy of iodine compounds (E2) as feed additives for all species: calcium iodate anhydrous and potassium iodide

Review of mycotoxin-detoxifying agents used as feed additives: mode of action, efficacy and feed/food safety

Results of the monitoring of non dioxin-like PCBs in food and feed

Opinion of the CONTAM panel related to the presence of non dioxin-like polychlorinated biphenyls (PCB) in feed and food

Safety evaluation of ractopamine

Opinion of the Scientific Panel FEEDAP on the safety and efficacy of the product Selenium enriched yeast (Saccharomyces cerevisiae NCYC R397) as a feed additive for all species in accordance with Regulation (EC) No 1831/2003

Scientific Opinion by the Panel FEEDAP on Safety and efficacy of Sel-Plex® (organic form of selenium produced by Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060) for all species.

Opinion of the Scientific Panel FEEDAP on the safety and efficacy of the product Sel-Plex 2000 as a feed additive according to Regulation (EC) No 1831/2003

Opinion of the Scientific Panel FEEDAP on Safety and efficacy of SELSAF (Selenium enriched yeast from Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3399) as feed additive for all species. Adopted on 05/03/2009. (Question No EFSA-Q-2008-381)

Opinion of the Panel on additives and products or substances used in animal feed (FEEDAP) on the Consequences for the consumer of the use of vitamin A in animal nutrition

Scientific Opinion on the safety and efficacy of vitamin A (retinyl acetate, retinyl palmitate and retinyl propionate) as a feed additive for all animal species and categories

Opinion of the CONTAM Panel related to the safety assessment of wild and farmed fish

Opinion of the Scientific Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the Commission related to Zearalenone as undesirable substance in animal feed