Radiation protection

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Radiation protection

Radioactivity in drinking water and food

Exposure to natural sources of ionizing radiation includes, among others, that deriving from the ingestion of radionuclides present in food and water intended for human consumption. This type of exposure, and it should be clarified, is attributable to radionuclides naturally contained in the earth's crust which, due to physical phenomena of different nature, end up in food and water. The United Nations Scientific Commission (UNSCEAR - United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation) on the effects of radiation estimates that, on average, about 12% of an individual's overall exposure to natural sources of radiation is attributable precisely to ingestion of food and water consumption.

This first source of exposure, due to radionuclides of natural origin, is superimposed on that attributable to anthropogenic radionuclides (present in water and food due to human activities).

The World Health Organization (WHO) does not differentiate between natural and artificial radionuclides in the assessment of the population risk but does so in relation to control strategies. But it is worth pointing out that the natural origin of radionuclides contained in water and food is not automatically associated with a lower risk; and generally, the radionuclides naturally present in the earth's crust, which end up dissolved in water and contained in food, contribute most to the exposure of individuals.

Special mention should be made of radon, a radioactive gas which can be found in water, especially in those of underground origin (groundwater and spring water), and which can easily change from the aqueous phase into the gas phase and accumulate in closed environments, including domestic ones. As a demonstration of this, of all the radon originating from a water source only 10% is ingested, and 90% is through inhalation.

The Istituto Superiore di Sanità (ISS, Italian National Institute of Health) and the Ministry of Health have specific tasks of addressing and coordinating the control of radioactivity in water intended for human consumption, as established by Legislative Decree 28/2016 (which transposed Directive 2013/51 / Euratom), and the subsequent decree of the Minister of Health of 2/8/2017. These decrees establish the requirements for the protection of the health of the population with regard to radioactive substances present in water intended for human consumption.

Guidelines and documetns of the World Health Organization (WHO)

Guidelines for drinking water: 4th edition plus 1rst addendum 2018

Management of Radioactivity in Drinking-Water 2018

 


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National center for radiation protection and computational physics

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Radiation protection Protection from radioactivity in drinking water

Back OMS - Qualità delle acque (rischio radioattivo)

L'accesso all'acqua potabile è essenziale per la salute, un diritto umano fondamentale e un componente di una politica efficace per la tutela della salute.
L'accesso all'acqua potabile è importante come questione di salute e sviluppo a livello nazionale, regionale e locale.

L'acqua potabile può contenere sostanze radioattive ("radiionuclidi") che potrebbero rappresentare un rischio per la salute umana. Questi rischi sono normalmente ridotti rispetto ai rischi derivanti da microrganismi e sostanze chimiche che possono essere presenti nell'acqua potabile. E' importante avere criteri per valutare la sicurezza dell'acqua potabile con riferimento al contenuto di radioattività e fornire indicazioni per ridurre i rischi per la salute, adottando misure per ridurre le concentrazioni di radionuclidi, e quindi le dosi di radiazioni, in situazioni in cui ciò sia ritenuto necessario.

L'Organizzazione Mondiale della Sanità (OMS) ha pubblicato quattro edizioni delle Linee guida per la qualità dell'acqua potabile (nel 1983-1984, 1993-1997, 2004 e 2011), in sostituzione dei precedenti standard internazionali dell'OMS per l'acqua potabile, pubblicati nel 1958, 1963 e 1971. Dal 1995, le Linee guida sono state aggiornate attraverso un processo di revisione a rotazione, che porta alla pubblicazione regolare di addenda che possono aggiungere o sostituire le informazioni contenute nei volumi precedenti, nonché a revisioni di esperti su questioni chiave in preparazione della revisione delle Linee guida.

Sono disponibili le linee guida pubblicate dal'OMS sull'acqua potabile - Guidelines for drinking water: 4th edition plus 1rst addendum 2018

Attività di divulgazione svolta nell'ambito del Centro di Collaborazione OMS Radiation and Health presso ISS


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National center for radiation protection and computational physics

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Protection from radioactivity in drinking water Radiation protection