Women's, children's and adolescents' health

TOPIC

Women's, children's and adolescents' health

Women's, children's and adolescents' health

The promotion of the health and well-being of women and children is part of the intersectoral policies and actions recommended by many international agencies. In line with the United Nations' Sustainable Development Goals, the WHO Global Strategy for the Health of Women, Children and Adolescents, the WHO Europe Minsk Declaration and the WHO, Unicef and Bank's Nurturing Care for Early Childhood Development document Worldwide, the IIstituto Superiore di Sanità (ISS, the National Institute of Health in Italy), in tune with the Ministry of Health, actively promotes the quality of assistance for the birth path and in the first 1000 days of life.

In addition, in collaboration with other national and international research institutes, the ISS produces scientific evidence to support public health policies for the promotion of the health of women, children and adolescents. Thanks to the basic and applied research activity and the coordination of multiple surveillance systems, the ISS studies the biomedical, psychosocial and economic-cultural aspects that can have repercussions on the health and well-being of women and children. It also performs a role of national observatory to offer decision-makers, health professionals and citizens useful knowledge for the promotion and evaluation of life-course interventions, and to improve the quality of assistance to sexual and reproductive health of women and couples and to promote styles of healthy life among children and adolescents.

The multiple thematic areas subject to research and surveillance include sexual and reproductive health; maternal, perinatal and infantile morbidity and mortality; perinatal mental health; malformations; health determinants in childhood and adolescence and pathologies.



Back Diabete Gestazionale: studio dei meccanismi patogenetici e degli effetti dei polifenoli della dieta

Il diabete mellito gestazionale (GDM) è un disordine metabolico caratterizzato da intolleranza al glucosio diagnosticata per la prima volta durante la gravidanza che, nella maggior parte dei casi, si risolve dopo il parto, ma se non adeguatamente trattato comporta complicanze sia per la madre che per il feto. Le donne con GDM hanno un aumentato rischio di sviluppare nuovamente GDM nelle successive gravidanze e diabete di tipo 2 nel corso della vita; l’eccessiva adiposità, dovuta specialmente ad errati stili di vita, aumenta notevolmente questi rischi. Nonostante l’aumentata prevalenza del diabete gestazionale negli ultimi decenni, la conoscenza dei meccanismi responsabili di questo disordine è ancora frammentaria.

Certamente un adeguato stile di vita che includa una dieta equilibrata ricca di frutta, verdura e cereali integrali (dieta Mediterranea) rappresenta la strategia terapeutica primaria per contrastare l'insorgenza e lo sviluppo di disturbi metabolici nelle donne con GDM. 

A tale proposito gli studi svolti nel Centro di Riferimento per la Medicina di Genere sono rivolti alla comprensione dei meccanismi molecolari che sono alla base delle alterazioni immuno-metaboliche a livello sistemico e tessutale nel diabete gestazionale, e di come particolari componenti della dieta, quali i polifenoli che sono naturalmente presenti negli alimenti di origine vegetale, possono positivamente influenzare tali meccanismi. Il fine ultimo è la individuazione di possibili biomarkers di malattia da utilizzare anche come target terapeutici per specifiche raccomandazioni nutrizionali.


Bibliografia
1.    Santangelo C, Filardi T, Perrone G, Mariani M, Mari E, Scazzocchio B, Masella R, Brunelli R, Lenzi A, Zicari A, Morano S. Cross-talk between fetal membranes and visceral adipose tissue involves HMGB1-RAGE and VIP-VPAC2 pathways in human gestational diabetes mellitus. Acta Diabetol. 2019 Jun;56(6):681-689. 
2.    Santangelo C, Filesi C, Varì R, Scazzocchio B, Filardi T, Fogliano V, D'Archivio M, Giovannini C, Lenzi A, Morano S, Masella R. Consumption of extra-virgin olive oil rich in phenolic compounds improves metabolic control in patients with type 2 diabetes mellitus: a possible involvement of reduced levels of circulating visfatin.  J Endocrinol Invest. 2016 Nov;39(11):1295-1301. 
3.    Santangelo C, Zicari A, Mandosi E, Scazzocchio B, Mari E, Morano S, Masella R. Could gestational diabetes mellitus be managed through dietary bioactive compounds? Current knowledge and future perspectives. Br J Nutr. 2016 Apr 14;115(7):1129-44. 
4.    Santangelo C, Morano S.  Analisi dei parametri di infiammazione a livello sistemico e tessutale in corso di diabete gestazionale e di diabete di tipo 2 in donne in gravidanza”. Approvazione di accordo di collaborazione scientifica con Università di Roma la Sapienza, delibera n.2 verbale n.4 della seduta del consiglio di amministrazione del 22.3.2016, Istituto Superiore di Sanità, Roma
5.    Santangelo C, Varì R, Scazzocchio B, Filesi C, Masella R.Management of reproduction and pregnancy complications in maternal obesity: which role for dietary polyphenols? Biofactors. 2014 Jan-Feb;40(1):79-102. 
 


Dipartimenti/Centri/Servizi

Centres Center of reference for gender medicine

Target

Healthcare professional Information specialist

Topics

Nutrition and food safety Gender and health Lifestyles Sex and gender differences in physiology and pathology Women's, children's and adolescents' health Pregnancy, childbirth and puerperium Nutrition