TEMA

Alimentazione, nutrizione e sicurezza degli alimenti

Malattie a trasmissione alimentare

Le malattie a trasmissione alimentare (MTA) rappresentano un serio problema di sanità pubblica. Hanno origine dal consumo di alimenti e acqua contaminati.

Molti microrganismi responsabili di MTA sono di origine zoonotica, altri di origine ambientale e possono contaminare le superfici e strumenti usati per la lavorazione degli alimenti.

L'Istituto Superiore di Sanità (ISS) svolge attività di sorveglianza delle MTA per studiarne l’epidemiologia e individuare precocemente segnali di potenziali eventi epidemici. L'ISS ospita numerosi Laboratori di riferimento che, oltre a svolgere attività analitica, supportano l’implementazione e l’armonizzazione delle attività dei laboratori locali nonché l'integrazione tra settore umano e veterinario. L'ISS svolge, infine, attività di formazione a supporto delle attività di sorveglianza epidemiologica e di laboratorio delle MTA.



Indietro Proficiency tests on detection, identification and typing methods for STEC

Proficiency tests on detection, identification and typing methods organized by the EURL-VTEC, are conducted for the NRLs for E. coli. The anonymized overall results of the studies are available in the final reports published on the Proficiency Tests section of the website. Participants can download their own individual reports directly from the Restricted Area of the EURL-VTEC website. The EU DG SANCO has access to the results of the single EU NRLs.
In the same section is also available the procedure named EURL-VTEC Evaluation of the NRL performance in the identification of the virulence genes of pathogenic E. coli.

The section is divided in:

PTs on the identification and typing of pathogenic E. coli strains

The PT scheme on the identification and typing of pathogenic E. coli strains aims at evaluating and improving the capability of the NRLs to identify the main virulence genes and serogroups of STEC and other pathogenic E. coli strains. All the Laboratory methods employed in the PT schemes are provided to the participating laboratories and are also available in the dedicated section of the website.

PTs on the detection of pathogenic E. coli in food and related matrices

The PT scheme on the detection of pathogenic E. coli aims at evaluating and improving the capacity of the NRLs to detect the presence of STEC and other pathogenic E. coli in food and related matrices. The Laboratory methods employed include the ISO methods for the detection of STEC, ISO/TS 13136:2012, as well as other methods developed by the EURL and available in the dedicated section of the website.

PTs on molecular typing of pathogenic E. coli strains

The PT scheme on molecular typing of pathogenic E. coli strains aims at evaluating and improving the capacity of the NRLs to perform molecular typing of the isolates, to best accomplish the duty of contributing to the upcoming European database of molecular typing data managed by the European Food Safety Authority (EFSA). From 2018, these PT schemes include methods based on NGS.

The PT reports are all available online.
 


Dipartimenti/Centri/Servizi

Dipartimenti Sicurezza Alimentare, Nutrizione e sanità pubblica Veterinaria

Target

Operatore Sanitario

Tipologia

Documenti

Tematica

Alimentazione, Nutrizione e Sicurezza degli alimenti Malattie a trasmissione alimentare Sicurezza microbiologica degli alimenti Sanità pubblica veterinaria Zoonosi