Indietro ISTISAN Congressi 23/C4 - Fourth National Conference. Nanotechnologies and nanomaterials in the food sector and their safety assessment. Istituto Superiore di Sanità. Rome, October 26, 2023. Abstract book. Edited by Francesca De Battistis, Francesca Ferraris, Valentina Prota, Andrea Raggi, Olimpia Vincentini and Francesco Cubadda


Istituto Superiore di Sanità
Fourth National Conference. Nanotechnologies and nanomaterials in the food sector and their safety assessment. Istituto Superiore di Sanità. Rome, October 26, 2023. Abstract book.
Edited by Francesca De Battistis, Francesca Ferraris, Valentina Prota, Andrea Raggi, Olimpia Vincentini and Francesco Cubadda
2023, xi, 48 p. ISTISAN Congressi 23/C4

    This volume gathers the abstracts of the contributions presented at the “Fourth National Conference on nanotechnologies and nanomaterials in the food sector and their safety assessment” organized by the Department of Food Safety, Nutrition and Veterinary Public Health of the Italian National Institute of Health. The volume provides an overview of the applications, regulation, analytical determination, toxicology and risk assessment of nanomaterials in food and agri-food production. The main theme of this edition is the use of New Approach Methodologies (NAM) in the safety assessment of nanomaterials, since NAM appear particularly promising tools for addressing nanoscale specificities in the risk assessment process, avoiding the need for additional animal studies.
    Key words: Nanomaterials; Nanoparticles; Food safety; Toxicology; New Approach Methodologies; Risk assessment

Istituto Superiore di Sanità
Quarto convegno nazionale. Nanotecnologie e nanomateriali nel settore alimentare e loro valutazione di sicurezza. Istituto Superiore di Sanità. Roma, 26 ottobre 2023. Riassunti.
A cura di Francesca De Battistis, Francesca Ferraris, Valentina Prota, Andrea Raggi, Olimpia Vincentini e Francesco Cubadda
2023, xi, 48 p. ISTISAN Congressi 23/C4 (in inglese)

    Questo volume raccoglie i riassunti dei contributi presentati durante il “Quarto Convegno Nazionale nanotecnologie e nanomateriali nel settore alimentare e loro valutazione di sicurezza” organizzato dal Dipartimento di Sicurezza Alimentare, Nutrizione e Sanità Pubblica Veterinaria dell’Istituto Superiore di Sanità. Il volume offre una panoramica delle applicazioni, la normativa, la determinazione analitica, la tossicologia e la valutazione del rischio dei nanomateriali negli alimenti e nella produzione agroalimentare. Il tema centrale di questa edizione è l’uso delle New Approach Methodologies (NAM) nella valutazione di sicurezza dei nanomateriali, poiché le NAM sembrano essere strumenti particolarmente promettenti per prendere in esame le specificità sulla nanoscala nel processo di valutazione del rischio, evitando il ricorso a ulteriori studi sugli animali.
    Parole chiave: Nanomateriali; Nanoparticelle; Sicurezza alimentare; Tossicologia; New Approach Methodologies; Valutazione del rischio


Tematica

Alimentazione, Nutrizione e Sicurezza degli alimenti

Pubblicazioni

Pubblicazioni ISTISAN Congressi