Veterinary public health

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Veterinary public health

Zoonoses

Zoonoses are diseases that can be transmitted from animals to humans. The agents responsible for zoonoses can be bacteria, viruses, parasites or prions.

About 75% of the emerging human diseases recognized in recent decades have a zoonotic origin.

Zoonoses can be transmitted through the consumption of contaminated foods (salmonellosis, listeriosis), through vectors, such as ticks and mosquitoes (Lyme disease, West Nile fever), or direct or indirect contact (anger, avian flu).

The Istituto Superiore di Sanità (ISS, the National Institute of Health in Italy) carries out research and surveillance activities on zoonoses, and in collaboration with the Istituti Zooprofilattici Sperimetali (experimental zooprophylactic institutes).

 



Back La SEU in Italia


Nel periodo 2010-2015 sono stati riportati al Registro Italiano SEU, 322 casi di malattia pari a 54 casi in media per anno. Dall’avvio della sorveglianza nel 1988, il numero di casi segnalati al Registro SEU è andato crescendo nel corso degli anni (Figura 27). I casi riportati in Italia sono stati segnalati da 24 diversi centri ospedalieri.
Nel 74% dei casi di SEU è stata riscontrata infezione da stipiti VTEC appartenenti complessivamente a 20 differenti sierogruppi. Negli ultimi anni il sierogruppo responsabile del maggior numero di cluster di casi è stato VTEC O26, seguito da VTEC O157.
Nel corso del periodo di sorveglianza sono stati identificati sul territorio nazionale quattro episodi epidemici di SEU (Lombardia - 1992 (9 casi); triveneto ed Emilia-Romagna - 1993 (15 casi); Napoli - 1997 (3 casi); provincia di Salerno - 2005 (3 casi)) e 17 cluster familiari di infezioni da VTEC.



Dipartimenti/Centri/Servizi

Departments Food safety, nutrition and veterinary public health

Target

Citizen Healthcare professional Information specialist

Topics

Food-borne diseases National networks Rare diseases Zoonoses


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