Nutrition and food safety

TOPIC

Nutrition and food safety

Microbiological food safety

Microbiological food safety includes all activities associated with the identification and characterization of microbiological hazards (both pathogenic bacteria and viruses), as the development of analytical methodologies and sampling plans, and the adequate levels of self-control plans among food business operators.

The Istituto Superiore di Sanità (ISS, the National Institute of Health in Italy) develops and guarantees those activities through its national reference laboratories and centres.

The ISS also evaluates the microbiological risk in all food productive chain and guarantees determination by a third party in case of a controversy on compliance of food with legal requirements for microbiological criteria.



Back Epidemia da STEC in Romania


Lo European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) insieme alla European Food Safety Authority (EFSA) hanno pubblicato il 5/4/2016 un Joint Rapid Outbreak Assessment (ROA) che descrive il recente focolaio di Sindrome Emolitico Uremica da infezione da STEC verificatosi in Romania, con un caso collegato in Italia. Il ROA, è disponibile sul sito di entrambi gli enti: ECDC EFSA
L'epidemia è in fase di esaurimento e non ci sono casi recenti in Romania. Resta comunque l'allerta in diversi Paesi UE che hanno importato i latticini rumeni circa il possibile verificarsi di casi di SEU ancora collegati.
L'Istiuto Superiore di Sanità sul proprio sito web ISS ha pubblicato un approfondimento dedicato al contributo del Laboratorio di riferimento per E.coli e al Registro Italiano SEU presso l'ISS



Dipartimenti/Centri/Servizi

Departments Food safety, nutrition and veterinary public health

Target

Healthcare professional

Topics

Food-borne diseases Microbiological food safety