Nutrition and food safety

TOPIC

Nutrition and food safety

Chemical and toxicological food safety

Many chemical substances are dangerous for food safety. They can contaminate the food through the environment (environmental contaminants), forming in food during processing (technological contaminants), being present in primary production (pesticide residues and veterinary drug products), or naturally produced by some food products (as mushroom toxins). Some chemical substances have emerging characteristics and require the development of innovative approaches (endocrine disruptors, nanomaterials).

The Istituto Superiore di Sanità (ISS, the National Institute of Health in Italy) carries out research, assessment, control and consultancy activities for the National Health Service (NHS) and for international bodies, with respect to chemical risks in food, their toxicological profile, and the effects on men’s health.



Back Sostanze naturali

Le sostanze naturali, gruppo ampio e diversificato di sostanze di origine vegetale, microbica, animale, minerale, rappresentano un enorme potenziale serbatoio di soluzioni per la salute umana, ma solo dopo che esse siano state sottoposte al vaglio di una rigorosa ricerca scientifica e al controllo delle autorità competenti. Vengono utilizzate con molteplici destinazioni di impiego, alimentare, farmaceutico, cosmetico, come novel food, dispositivo medico. Negli ultimi anni numerosi studi di laboratorio hanno dimostrato la capacità di composti di origine naturale di migliorare gli effetti di un farmaco antitumorale o antimicrobico contribuendo a superare il fenomeno della resistenza delle cellule tumorali o di microrganismi al trattamento con farmaci o antibiotici.


Dipartimenti/Centri/Servizi

National center for drug research and evaluation

Target

Citizen

Content type

Document

Topics

Nutrition and food safety Medicines, vaccines and advanced therapies Cosmetics