Prevention and health promotion

TOPIC

Prevention and health promotion

Prevention and health promotion

Many scientific studies have shown the importance of prevention and health promotion to reduce the incidence of diseases and mortality and consequently the costs to the National Health Service (NHS) and society and to promote the maintenance of well-being and quality of life.

Diseases such as type 2 diabetes, certain types of cancer and dementia can be partially prevented. Nearly 80% of heart disease and strokes can be avoidable if people are willing to change their lifestyle. In a modern concept of health, its promotion and prevention must focus on joint actions in different sectors of society, mainly on modifiable behavioural risk factors and social, economic and environmental health determinants, to mention the importance of early diagnosis, the crucial role of vaccinations and the fight against inequalities.

In this area, in accordance with the policies promoted by international agencies such as the World Health Organization (WHO), adopted by national regulations, the strategic activities of the Istituto Superiore di Sanità (ISS, the National Institute of Health in Italy) are inspired by the fundamental principles of capacity building of strengthening people's skills to make responsible choices for their own well-being. In this vision, prevention and health promotion encompass all stages of life and consider health no longer the responsibility of NHS alone.

To this end, the ISS collects data and carries out research on lifestyles and behaviours with potential effects on health, it studies and promotes models of intervention, supports Ministries and Regions in disease prevention and health promotion activities, and collaborates with other national and international institutions.



Back Progetto ENPADASI (European Nutritional Phenotype Assessment and Data Sharing Iniziative)

Nell'ambito dell’iniziativa europea JPI-HDHL (A Healthy Diet for a Healthy Life), il Centro di Riferimento di Medicina di Genere dell'ISS ha partecipato al progetto ENPADASI (European Nutritional Phenotype Assessment and Data Sharing Iniziative) (www.enpadasi.eu) ha rappresentato un significativo cambiamento nell'integrazione della ricerca europea in ambito nutrizionale: 25 stati Europei, hanno aderito ad una comune agenda strategica finalizzata al coordinamento della ricerca in ambito nutrizionale relativo all'impatto della dieta e degli stili di vita sulla salute, ed alla prevenzione delle patologie associate alla dieta.

La comprensione dei meccanismi con i quali gli alimenti interagiscono in maniera biunivoca con il genoma umano, modificando il fenotipo dell’individuo e determinando il suo stato di salute, ha rappresentato il principale obiettivo di ENPADASI: a tale scopo è stato è stato creato un database europeo “open access” (The Phenotype Database) che raccoglie i dati provenienti dalla più ampia varietà di studi in ambito nutrizionale (in particolare dati clinici, dati di intake dietetico, dati di lipidomica e proteomica). Tale database è accessibile previa registrazione ed accreditamento al sito https://dashin.eu/interventionstudies/. Il database è stato strutturato in maniera tale da consentire la condivisione dei dati all'interno dei gruppi di ricerca, stimolando le collaborazioni rendendo pubblicamente visibili informazioni e dati di studio.


Dipartimenti/Centri/Servizi

Centres Center of reference for gender medicine

Target

Healthcare professional

Topics

Nutrition and food safety Nutrition Diet-related diseases Prevention and health promotion Diet