Nutrition and food safety

TOPIC

Nutrition and food safety

Microbiological food safety

Microbiological food safety includes all activities associated with the identification and characterization of microbiological hazards (both pathogenic bacteria and viruses), as the development of analytical methodologies and sampling plans, and the adequate levels of self-control plans among food business operators.

The Istituto Superiore di Sanità (ISS, the National Institute of Health in Italy) develops and guarantees those activities through its national reference laboratories and centres.

The ISS also evaluates the microbiological risk in all food productive chain and guarantees determination by a third party in case of a controversy on compliance of food with legal requirements for microbiological criteria.



Back Formazione e addestramento presso il Laboratorio Nazionale di Riferimento (LNR) per l’Escherichia coli


Il Laboratorio stipula convenzioni con Scuole di Dottorato di Università italiane su temi affini alla sua attività per ospitare Dottorandi di Ricerca.
L'attività di formazione e addestramento viene svolta attraverso visite presso il Laboratorio di Riferimento Nazionale ed Europeo per E. coli di tirocinanti interessati a migliorare le proprie conoscenze su metodologie e tecniche per l'identificazione e tipizzazione di E. coli patogeni. Alcuni programmi di formazione sono disponibili in lingua inglese nella sezione Training at the EU-RL VTEC della pagina dedicata all’EU-RL VTEC.



Dipartimenti/Centri/Servizi

Departments Food safety, nutrition and veterinary public health

Target

Healthcare professional

Content type

Document

Topics

Nutrition and food safety Food-borne diseases Microbiological food safety Veterinary public health Zoonoses