Nutrition and food safety

TOPIC

Nutrition and food safety

Chemical and toxicological food safety

Many chemical substances are dangerous for food safety. They can contaminate the food through the environment (environmental contaminants), forming in food during processing (technological contaminants), being present in primary production (pesticide residues and veterinary drug products), or naturally produced by some food products (as mushroom toxins). Some chemical substances have emerging characteristics and require the development of innovative approaches (endocrine disruptors, nanomaterials).

The Istituto Superiore di Sanità (ISS, the National Institute of Health in Italy) carries out research, assessment, control and consultancy activities for the National Health Service (NHS) and for international bodies, with respect to chemical risks in food, their toxicological profile, and the effects on men’s health.



Back Approccio combinato per lo studio della tossicità e della genotossicità in vivo delle micotossine beauvericina (BEA) e enniatina B (ENNB)

Le micotossine sono sostanze tossiche prodotte dal metabolismo secondario di alcuni funghi filamentosi o muffe (Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Stachyobotris, Cephalosporium, ecc.). La beauvericina (BEA) e enniatina B (ENNB) sono micotossine emergenti presenti in alimenti e mangimi.

Rispondendo ad una specifica richiesta dell’ Autorità europea per la sicurezza alimentare (EFSA) il gruppo di tossicologia del Centro di Riferimento per la Medicina di Genere si è occupato di colmare un vuoto conoscitivo stabilendo i valori di riferimento necessari alla valutazione del rischio tossicologico (per scaricare il report completo visitare il sito EFSA.

La problematica è stata affrontata attraverso un approccio integrato con modelli che utilizzano linee cellulari e animali da laboratorio, che ha previsto:

  1. studi in vitro e studi in vivo a breve termine per gli effetti genotossici 
  2. somministrazione orale a dosi ripetute delle 2 micotossine a topi maschi e femmine, focalizzato sugli effetti genotossici e sui sistemi immunitario, endocrino e nervoso con uno screening per la tossicità riproduttiva e dello sviluppo

I risultati della ricerca hanno permesso di definire parametri tossicologici di riferimento, per BEA e ENNB, per gli animali adulti maschi e femmine e specifici per le fasi di gravidanza e sviluppo.

 

Bibliograifa
Francesca Maranghi, Roberta Tassinari, Laura Narciso, Sabrina Tait, Cinzia La Rocca, Gabriella Di Felice, Cinzia Butteroni, Silvia Corinti, Bianca Barletta, Eugenia Cordelli, Francesca Pacchierotti, Patrizia Eleuteri, Paola Villani, Ludovic Le Hegarat, Valérie Fessard, Océane Reale (2018). In vivo toxicity and genotoxicity of beauvericin and enniatins. Combined approach to study in vivo toxicity and genotoxicity of mycotoxins beauvericin (BEA) and enniatin B (ENNB). External Scientific Report 
 


Dipartimenti/Centri/Servizi

Centres Center of reference for gender medicine National center for drug research and evaluation

Target

Healthcare professional Information specialist

Content type

Document

Topics

Gender and health Gender-specific toxicology Nutrition and food safety Chemical and toxicological food safety Climate, environment and health Chemical and biological contaminants