Nutrition and food safety

TOPIC

Nutrition and food safety

Chemical and toxicological food safety

Many chemical substances are dangerous for food safety. They can contaminate the food through the environment (environmental contaminants), forming in food during processing (technological contaminants), being present in primary production (pesticide residues and veterinary drug products), or naturally produced by some food products (as mushroom toxins). Some chemical substances have emerging characteristics and require the development of innovative approaches (endocrine disruptors, nanomaterials).

The Istituto Superiore di Sanità (ISS, the National Institute of Health in Italy) carries out research, assessment, control and consultancy activities for the National Health Service (NHS) and for international bodies, with respect to chemical risks in food, their toxicological profile, and the effects on men’s health.



Back Differenze maschio femmina nella risposta alle sostanze chimiche

L'esposizione alle sostanze chimiche può determinare effetti avversi differenti nell'organismo in relazione al genere e all'età. Studi di popolazione hanno evidenziato pattern di esposizione diversi negli uomini e nelle donne che possono rappresentare un fattore di rischio per patologie come quelle legate alla sfera riproduttiva e metabolica. Nell'ambito della valutazione del rischio tossicologico, gli studi in vivo condotti su animali di entrambi i sessi e l’utilizzo in vitro di batterie di linee cellulari derivanti da organi maschili e femminili contribuiscono ad evidenziare le diverse suscettibilità alle sostanze chimiche legate al genere. 

In allegato una infografica rappresentativa dell'argomento trattato.


Dipartimenti/Centri/Servizi

Center of reference for gender medicine Centres

Target

Healthcare professional Information specialist Citizen

Content type

Infographic Focus

Topics

Gender and health Gender-specific toxicology Nutrition and food safety Chemical and toxicological food safety Climate, environment and health Chemical and biological contaminants