Veterinary public health

TOPIC

Veterinary public health

Zoonoses

Zoonoses are diseases that can be transmitted from animals to humans. The agents responsible for zoonoses can be bacteria, viruses, parasites or prions.

About 75% of the emerging human diseases recognized in recent decades have a zoonotic origin.

Zoonoses can be transmitted through the consumption of contaminated foods (salmonellosis, listeriosis), through vectors, such as ticks and mosquitoes (Lyme disease, West Nile fever), or direct or indirect contact (anger, avian flu).

The Istituto Superiore di Sanità (ISS, the National Institute of Health in Italy) carries out research and surveillance activities on zoonoses, and in collaboration with the Istituti Zooprofilattici Sperimetali (experimental zooprophylactic institutes).

 



Back Formazione e addestramento presso il Laboratorio Nazionale di Riferimento (LNR) per l’Escherichia coli


Il Laboratorio stipula convenzioni con Scuole di Dottorato di Università italiane su temi affini alla sua attività per ospitare Dottorandi di Ricerca.
L'attività di formazione e addestramento viene svolta attraverso visite presso il Laboratorio di Riferimento Nazionale ed Europeo per E. coli di tirocinanti interessati a migliorare le proprie conoscenze su metodologie e tecniche per l'identificazione e tipizzazione di E. coli patogeni. Alcuni programmi di formazione sono disponibili in lingua inglese nella sezione Training at the EU-RL VTEC della pagina dedicata all’EU-RL VTEC.



Dipartimenti/Centri/Servizi

Departments Food safety, nutrition and veterinary public health

Target

Healthcare professional

Content type

Document

Topics

Nutrition and food safety Food-borne diseases Microbiological food safety Veterinary public health Zoonoses


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