Prevention and health promotion

TOPIC

Prevention and health promotion

Diet

Eating in a correct and balanced way helps to prevent and treat some pathological conditions such as obesity, hypertension, diseases of the cardiovascular system, type 2 diabetes and certain types of cancer.

A healthy diet is very important for a healthy physical development starting from the prenatal period and then during the subsequent stages of life.

The Istituto Superiore di Sanità (ISS, Italian National Institute of Health), through the national surveillance systems, detects eating behaviours of the population in different age groups and is committed to promoting the principles of proper nutrition through training and communication activities.



Back 10 pratici consigli per ridurre l’esposizione a plastificanti per bambini e adulti

Gli ftalati, ad esempio Di-2-etilesilftalato (DEHP), e Bisfenolo A (BPA) sono sostanze contenute in oggetti di plastica di uso comune, eliminate rapidamente dall’organismo ma a cui tutti, bambini e adulti, siamo esposti come ha evidenziato lo studio di biomonitoraggio del progetto Life Persuaded "Biomonitoraggio di ftalati e bisfenolo a in coppie madre-bambino italiane: associazione tra esposizione e patologie infantili" (https://lifp.iss.it/?cat=9).

Life Persuaded ha misurato i livelli nelle urine di DEHP e di BPA nei bambini dai 4 ai 14 anni e nelle loro madri e ha valutato alcuni aspetti dello stile di vita e delle abitudini alimentari delle persone arruolate nello studio attraverso un questionario ad hoc.

Dalla valutazione delle risposte fornite in relazione ai livelli di esposizione misurati, il progetto è in grado di indicare quali modifiche ognuno di noi può apportare al proprio stile di vita per limitare l’esposizione a queste sostanze, con benefici per la propria salute e quella dell’ambiente.


Dipartimenti/Centri/Servizi

Centres Center of reference for gender medicine

Target

Healthcare professional Information specialist

Content type

Document Infographic

Topics

Gender and health Gender-specific toxicology Nutrition and food safety Chemical and toxicological food safety Climate, environment and health Chemical and biological contaminants Prevention and health promotion Lifestyles Diet Women's, children's and adolescents' health Child health and environment pollution Salute dell'adolescente Chemical substances and health protection Advice to the consumer